2016 m. kovo 5 d., šeštadienis

Kiek dar išsilaikys NATO ir ES?

Europos Komisijos Prezidentas Jean-Claude Jucker'is palaidojo visas Ukrainos viltis artimiausiu metu įstoti į Europos Sąjungą ir NATO aljansą.

Jean-Claude Junker'is savo kalboje Olandijoje pasakė: 'be jokių abejonių Ukraina netaps Europos Sąjungos nare dar kokius 20 - 25 metus. Netaps nė NATO aljanso nare.'

Jean-Claude Jucker ir Porošenko
Junkeris nepaaiškino priežasties kodėl Ukrainai teks tiek ilgai laukti narystės išsvajotoj Sąjungoj, bet jis davė suprasti jog ES pasiskubino priimdama naujus narius ir užtikrino jog Briuselis 'nepadarys tokios pačios klaidos dar kartą'.

Kas be ko 'nauji nariai' tai ir Lietuva, kuri kaip matome Briuseliui tėra tik našta, nenaudingas narys.

Bet ar išsilaikys pati, ta tautų identitetą naikinanti Europos Sąjunga? Ar dar gyvuos ji tuos 20 - 25 metus?  O kaip dėl NATO aljanso? Jau ir taip šlubuojantis ir nė kart neišbandytas kovose su rimtu priešininku aljansas tampa našta ne tik Europai, bet ir pačioms JAV.

Donald'o Trump'o, potencialaus JAV prezidento, reitingai kyla. Kaip žinia pas jį vertybės skiriasi nuo tų kurias propagavo Obama, Bush'as, Clinton'as,  Reagan'as ir t.t. Trump'as atvirai yra pasakęs jog jam nesvarbu, bus Ukraina NATO aljanse ar ne. Jis nerodo susidomėjimo NATO aljanso saugumo garantijomis. Jo nuomone galvas už Europą tegul guldo patys europiečiai, o ne amerikiečiai. Be to jis mano išstojus iš NATO Jungtinės Valstijos sutaupytų kasmet milijonus dolerių. Nemažai žmonių tvirtai įsitikinę jog Trump'ui nėra jokių šansų laimėti prezidentinius rinkimus, tačiau prisiminkim Britanijos politiką, aršiai pasisakantį prieš amerikiečių hegemoniją, Jeremy'į Corbyn'ą, kuris nepaisant žiniasklaidos ir opozicijos pastangų, buvo išrinktas į leiboristų partijos lyderio postą.

Donald Trump
Kaip žinia amerikiečiai nėra vieninteliai kuriems aljansai, o Europos atveju ir sąjungos, yra savotiška nepakeliama našta. Kitais metais Prancūzijoje bus prezidento rinkimai. Viena iš ryškiausių asmenybių ir kandidačių į prezidento postą yra Marine Le Pen, kuri ne kartą viešai pareiškė jog jai tapus prezidente Prancūzija išstos iš ES ir NATO. Kaip ir Trump'as Marine Le Pen akcentuoja poreikį statyti ypač glaudžius santykius su Rusija.

Marine Le Pen
Ne paslaptis jog ir Didžioji Britanija netrukus turės pasakyti Europos Sąjungos narystei TAIP arba NE. Šių metų birželio mėnesį bus referendumas kuriame spręsis Britanijos narystės ES klausimas. Jei britai balsų dauguma išstos iš ES, tada atsiras britų mėgdžiotojų ir kitose ES šalyse. Viktor'as Orbán'as Vengrijos ministras pirmininkas, jau dabar mielai paliktų Vakarų Sąjungas ir Aljansus ir verčiau pasuktų į Rytus.

'Sakyk NE Europos Sąjungai Tikėk Britanija'
Taigi, be Britanijos ir Prancūzijos, sąvoka 'Europos bendroji rinka' praras savo prasmę ir paskirtį. ES gali skilti. Netekus tokių narių kaip JAV ir Prancūzija suskils ir NATO aljansas.

Iš Europos Komisijos Prezidento Jean-Claude Jucker'io žodžių galima padaryti išvadą jog Ukraina niekada nebus ES ir NATO nare. Terminas '20 ar 25 metai' yra tik apytikslė nuoroda į daugumos analitikų prognozes, kuriose kalbama ne apie Ukrainos narystę išsvajotuose organizacijose, o apie pačių organizacijų išnykimą...

Belieka tik laukti ir tikėtis kad būtent taip ir įvyks.

O Ukrainai ir Lietuvai galima palinkėti nenusiminti. Suskilus Europos Sąjungai galima bus įkurti UkraLit Sąjungą ir LitUkra karinį bloką...

0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis